Een nieuw jaar, een nieuw geluid

Vocal-booth-to-go

Mijn allerbeste wensen, daar wil ik alvast mee beginnen. Ik ben heel benieuwd naar wat 2023 voor jou en mij in petto heeft en hoe het met je goede voornemens is nu januari op z’n einde loopt? Zit jij in team “ik heb er wel wat gemaakt”, in team “ik heb al opgegeven” of in team “daar doe ik niet aan mee”?

Ik zit absoluut in het laatste team. Ik begin liever ergens aan wanneer ik er de nood toe voel of er echt zin in heb. Al is dat half december of ergens in juni. Zo hou ik gewoon veel langer vol.

Eén ding had ik me wel voorgenomen en dat was om eindelijk die professionele inleescabine eens te plaatsen in mijn werkkamer. Ondanks het feit dat het een vocal-booth-to-go is en volgens de webshop in no time in elkaar gebokst kan worden, stond de nog ongeopende doos al maanden op de plek waar de cabine zou moeten komen.

Het kwam er gewoon nooit van om aan de montage van de booth te beginnen. Of ik had het te druk met opnames, of ik had geen zin (ja, ik zeg dat eerlijk) of ik was te moe of of of…

Oh ja, kwam er ook nog die heel vervelende borstkanker tussen, waardoor ik een paar maanden buiten strijd was, het zat dus even niet mee.

Akoestische doeken

Maar goed, het nieuwe jaar en voor mij meteen ook het opnieuw aan de slag gaan, leek me het ideale moment om de vocal-booth-to-go letterlijk op zijn poten te zetten. Na wat gepruts, kreeg ik de stevig dicht getapete doos open. Ze kwam uit Tjechië, die moest tegen een stootje kunnen tijdens een lange reis. Trouwens, niets dan lof voor het bedrijf daar op alle vlak: prijs, levering, naservice…
De doos was open en ik stond oog in oog met een boel pvc buizen, pvc ellebogen, pvc kruisverbindingen en een pak loodzware lappen. Een manual vond ik niet en ik had geen idee hoe eraan te beginnen.

De meeste collega voice-overs hebben een permanente inleescel. Zo eentje die bestaat uit muren en stopkontakten en binnenwanden vol akoestisch schuim. Maar dat is voor mij net iets té veel engagement met de omgeving.
Ik ga voluit voor een vocal-booth-to-go, een inspreekcel die je snel en makkelijk in- en uit elkaar haalt en zelfs mee kan nemen op bijvoorbeeld een workation. Of wanneer je gaat verhuizen, wat in mijn geval altijd binnen de mogelijkheden ligt.

Na een ik-vraag-hulp-mail naar de Tjechische firma waar ik de booth online kocht, kreeg ik een paar uur later de manual al in de mailbox. Die hele montage bleek inderdaad een fluitje van een cent. In mijn eentje ben ik er binnen het uur in geslaagd om het gevaarte in elkaar te steken.
Eerst het frame, daaraan met klittenband de dikke, zware akoestische doeken vast maken en ten slotte het zware dak erover. Buiten zwart, binnen wit en vooral: geluidsabsorberend. Je kan op de foto zien wat het geworden is.

Kabels en statieven

Oké, het was nog niet klaar, want er moest technisch één en ander herbekeken worden. Omdat het opnamemateriaal nu een andere plek kreeg, bleek de microfoonkabel plots te kort en inlezen met de laptop in je handen op ooghoogte gaf ook niet echt rust in de stem. Om nog maar te zwijgen van het telkens weer in – en uitpluggen van de koptelefoon na elke opname op twee verschillende plaatsen. Dus er moest een tweede komen.

Leve de webshops. Terwijl mijn man koopjes deed op Zalando, ging ik op zoek naar studiomateriaal.
Twee dagen later was de booth klaar voor opname. Zoals de meeste inleeshokken is hij niet groot, maar er is vodoende plaats voor een microfoon- en een laptopstatief, een stoeltje, ruimte om te gesticuleren met de armen tijdens het inlezen en zelfs om gezond te ademen.

Veel beter

Al die tijd had ik mijn sound best oké gevonden, maar nu hoor ik toch duidelijk het verschil. Al het ruimtelijke, de galm die mijn erg gevoelige Neumann microfoon vanuit de werkkamer mee oppikte, is nu hoorbaar weg. Ik moet eraan wennen, want het klinkt plots een stuk doffer naar mijn gevoel. Maar de klanten zijn dol op mijn nieuw geluid en ik dus ook. Deze booth heeft me ook meer werkvreugde gegeven. Het voelt veel fijner aan om een inlees- en een editplek apart te hebben.

Check it out!

Mocht jij het bij je goede voornemens voor dit jaar overwegen om mijn stem in te zetten voor jouw product, weet dan dat je altijd een gratis demo kan aanvragen. Zo hoor je meteen of er een match is.

Je kan ook luisteren naar wat ik eerder al deed met mijn stem. Je vindt hier een boel geluidsfragmenten en hier ook video’s. Laat me zeker iets weten als je eens wil “klappen” met mij.

Happy 2023!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven